Умјетничке секције

  Рецитаторска секција окупља ученике од првог до четвртог разреда наше школе. Посебно се истакла прошле школске године учешћем и наградама на такмичењима у рецитовању, а заједно са музичком секцијом организовала је музичко-поетско вече посвећено Алекси Шантићу. Чланови рецитаторске секције организовали су и учествовали на два хуманитарна концерта, обиљежили су тридесет година постојања Источне Илиџе, Дан Сарајевско-романијског корпуса, учествовали на школским приредбама поводом Дана сјећања и обиљежавања школске славе, а ове школске године учествовали су на вечери просвјетних радника и промоцији књиге Марије Бузанчић, ученице наше школе.

  У досадашњем раду посебно се истакла Елена Остојић која је добила награду на школском и Регионалном такмичењу, те је нашу школу представљала на Републичком такмичењу.

  Рецитовање (декламовање) је умјетнички начин изражавања чији је циљ експресивно преношење мисаоно-емоционалних садржаја текста. Изражајним казивањем стихова и прозних текстова, ученици његују љепоту нашег говора и језика.

 

Секцију води професор Слађана Босиљчић Брајовић.

Прочитај више...

Литерарна дружина у нашој школи има дугу и богату традицију. На различитим конкурсима, такмичењима и сличним манифестацијама, већи број ученика су остварили успјехе и освојили награде. Основни задатак дружине је да његује и даље развија љубав талентованих ученика према књижевној умјетности.

Литерарна секција има оперативни план и програм рада који обухвата и сљедеће активности:

  • анализа одабраних штива из домаће и стране књижевности,
  • писање, читање и анализа литерарних радова,
  • учествовање на такмичењима и конкурсима,
  • сарадња са другим секцијама ...

У дружини могу бити ученици свих разреда, а за нове чланове врата су увијек отворена.

 

Секцију води професор Перо Кнежевић.

Прочитај више...

Музичка секција Средњошколског центра „Источна Илиџа“ основана је у октобру 2014. године и од тада је представник наше установе и града на готово свим културним манифестацијама у Источном Сарајеву, али и шире. Задатак музичке секције је да обогати музичко искуство чланова кроз учествовање у различитим видовима музичког извођења и изражавања и да створи што више простора, како би чланови секције показали свој таленат у школи и ван ње. Све активности у раду секције су усмјерене на развој музичких способности ученика и базирају се на вокално извођење (пјевање), инструментално извођење (свирање на различитим инструментима), као и на комбинацију вокалног и инструменталног музичког репродуковања. Поред жеље да се кроз секцију надогради знање које се првенствено стиче у оквиру часова редовне наставе из различитих предмета, циљ секције представља и рад на постизању видљивих резултата из области музике (наступи на школским приредбама, градским манифестацијама, такмичењима, фестивалима и сл.).

     Чланови секције су заинтересовани ученици свих струка и занимања наше школе, који кроз свој музички таленат успјешно промовишу квалитетну музику и настоје утицати на музички укус омладине у нашем граду. Репертоар секције је базиран на његовање модерне (поп-рок, филмске), класичне и камерне музике, али највећи акценат је стављен на очување традиционалне етно музике, како би се млади упознали са богатим музичким насљеђем нашег народа и како би се оно сачувало од заборава. Секција је до сада забиљежила преко 70 наступа у различитим градовима (Источно Сарајево, Бања Лука, Сарајево, Травник...).

     Умјетнички руководилац секције је професор музичке групе предмета Божица Јефтовић.

Прочитај више...

"Сликарство је поезија која је видљива и не да се чути, а поезија је сликарство које се слуша и невидљиво је."

Леонардо да Винчи

Прочитај више...

Научне секције

Ученици СШЦ "Источна Илиџа", фармацеутски техничари, заједно са професорима стручних предмета основали су секцију под називом "Фармакон". Секција броји 15-ак чланова, углавном ученика трећег и четвртог разреда.

Програм наше секције обухвата производњу фармацеутских препарата, крема, лабела, пасти, сапуна... али и разних активности из области хемије као што је одређивање тврдоће воде, доказивање присуства шећера, липида и протеина у намирницама. Посебан осврт дајемо из области радиохемије, гдје покушавамо да развијемо свијест нашим ученицима о штетности радиоактивног зрачења којег смо сви жртве из претходног рата. Такође, наша секција сарађује и са еколошком секцијом те заједно организујемо акције прикупљања пластичног отпада који шаљемо на рециклажу.

Чланови наше секције су имали прилику посјетити бројне лабораторије (ПМФ Сарајево, Институт за јавно здравство, Дом здравља Источно Сарајево, Босналијек...) гдје су провели неколико сати, те на тај начин осјетили рад и организацију лабораторије. Наша секција организује и разне хуманитарне акције, гдје продајом наших препарата прикупљамо новчана средства која су углавном усмјерена за лијечења.

Наш рад препознали су многи медији те е можемо похвалити бројним гостовањима како у радисјким тако и тв емисијама.

Прочитај више...

Психолошка секција у нашој школи  почела је са радом прије деветнаест година, тачније у септембру 2003.г., под руководством професорице психологије добриле маловиђ.

Циљ секције је промоција здравих стилова живота, превенција менталног здравља, вршњачка едукација, едукација  младих људи у говорништву, јавном наступу. Рад секције се заснива на истраживачком раду, презентацијама, радионицама(креативним, едукативним), обукама за чланове секције и сл. Секција у просјеку броји петнаестак  чланова из различитих струка наше школе. Психолошка секција има велику подршку школског психолога сање гогић, како у извођењу радионица, тако и у другим активностима.

 

Секцију води професор Добрила Маловић.

Прочитај више...

Циљ еколошке секције је да се ученици упознају са значајем заштите животне средине, значајем еколошке свијести и одговорности и развијене љубави према природи. Такође ученици еколошке секције указују на растуће проблеме попут загађења ваздуха и вода, глобално загријавање, неадекватно одлагање отпада и све већи број биљака и животиња које се налазе на рубу своје егзистенције. Један од начина за рјешавање ових проблема јесте едукација о важности здравог живота у здравој животној средини. 

Циљ секције јесте и обиљежавања важних еколошких датума.

Секцију води професор Милица Шпирић.

Прочитај више...

Спортске секције