Историјат школе

Илиџанска гимназија Игмански марш, познатија као Четврта сарајевска гимназија, основана је 21. јуна 1961. године. Исте те године почела је са радом са три одјељења и три професора у просторијама Основне школе Бранко Радичевић. Школа се временом развијала, добила своју зграду, а реформом школског система, у школској 1980/81. години, уписујући ученике усмјерених средњих школа, постала је Средњошколски центар Игмански марш. Ипак, тежња професора, ученика и свих грађана Илиџе да школа у првом реду буде гимназија резултовала је тиме да су у школску 1991/92. годину уписани само гимназијалци, и то седам одјељења.

Школа је наставила са радом и у ратној 1992/93. години. Истина, тада није одржавана редовна већ инструктивна настава. Од школске 1993/94. године настава се одвија редовно. У марту 1996. године по одлуци општине Српска Илиџа, школа је дислоцирана у Лукавицу. Трансформацијама средњих школа 1997. године, од три школе формиране су двије – Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа и Средња школа 28. јуни.

Од 2011. године Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа мијења назив у ЈУ Средњошколски центар Источна Илиџа.

Средњошколски центар „Источна Илиџа“, наша школа, представља својеврсни симбол егзодуса и новог живота. Заједно са сарајевским Србима премјештале су се и све оне материјалне и нематеријалне тековине које ће на новом мјесту наставити започето. Тако је Средњошколски центар „Игмански марш“, 1996. године прешао свој пут до новог српског (Српског) Сарајева и симболично заокружио свој првобитни назив. Тај пут јесте прави симбол свеколиког страдања које има, у својој коначници, једну ведру мисао: још смо ту и бићемо увијек.