Фармакон

Фармакон

Ученици СШЦ "Источна Илиџа", фармацеутски техничари, заједно са професорима стручних предмета основали су секцију под називом "Фармакон". Секција броји 15-ак чланова, углавном ученика трећег и четвртог разреда.

Програм наше секције обухвата производњу фармацеутских препарата, крема, лабела, пасти, сапуна... али и разних активности из области хемије као што је одређивање тврдоће воде, доказивање присуства шећера, липида и протеина у намирницама. Посебан осврт дајемо из области радиохемије, гдје покушавамо да развијемо свијест нашим ученицима о штетности радиоактивног зрачења којег смо сви жртве из претходног рата. Такође, наша секција сарађује и са еколошком секцијом те заједно организујемо акције прикупљања пластичног отпада који шаљемо на рециклажу.

Чланови наше секције су имали прилику посјетити бројне лабораторије (ПМФ Сарајево, Институт за јавно здравство, Дом здравља Источно Сарајево, Босналијек...) гдје су провели неколико сати, те на тај начин осјетили рад и организацију лабораторије. Наша секција организује и разне хуманитарне акције, гдје продајом наших препарата прикупљамо новчана средства која су углавном усмјерена за лијечења.

Наш рад препознали су многи медији те е можемо похвалити бројним гостовањима како у радисјким тако и тв емисијама.