Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обиљежен је данас у нашој школи.

Драги учениче,
Вјерујем да није лако проговорити, али мораш бити храбар и прекинути ћутање. Ти заслужујеш сигурно и здраво одрастање! Знај да ћеш у школи имати сву потребну подршку. Слободно ме потражи и дођи на разговор, јер ћутање никада није рјешење.
                                       Твој психолог,
                                     Сања Васковић

НАШ ГЛАС ПРОТИВ НАСИЉА
Обиљежавање Дана ружичастих / розих мајица почело је 2007. године у Канади, када је дјечак у знак подршке мајци обољелој од карцинома дојке дошао у школу обучен у ружичасту  мајицу због чега је доживио изругивање и вербално насиље. Другови из његовог разреда наредних дана су долазити у школу идентично обучени, како би му пружили  подршку и указали на проблем вршњачког насиља у школама.Овај дан се обиљежава посљедње сриједе у фебруару.
Сви запослени и ученици ЈУ СШЦ „Источна Илиџа“ раде на стварању позитивне атмосфере у школи, одјељењу. На часовима одјељенске заједнице, наставним и ваннаставним активностима, радимо на развијању толеранције на различитости, емпатији, међусобном уважавању, култури комуникације, конструктивном рјешавању проблема, контроли емоција, идентификацији са позитивним узорима, јер превенција насиља има користи за будућност свих ученика!
Хвала ученицима,члановима психолошке секције, који су препознали значај обиљежавања овог дана и значај рјешавања проблема вршњачког насиља.